Guide til at snakke med dine forældre - og 6 gode grunde til at dele dine problemer med andre

Synes du, det er svært at tale med dine forældre om problemer, du tumler med i hverdagen? Grubler du mest over tingene alene? Læs her, hvordan du griber de svære snakke an, så du får det bedre.

Livet stinker af og til. Måske er din kæreste lige skredet. Måske har du gjort noget, der føles forkert. Eller måske føles alt bare gråt i de her dage.

Det er i de øjeblikke, at du har allermest brug for andre mennesker. For dine nærmeste. Men nogle gange er det bare svært at række ud efter hjælpen, selvom den kun er to skridt fra dig.

Mange tøver med at tale med deres forældre. Måske grubler du over, hvordan de vil reagere: Bliver de sure, kede af det eller skuffede? Og hvad ved de overhovedet om at være ung i dag?

Derfor ender mange med at tumle med deres problemer alene. Selvom de allermest har brug for nogle at tale med.

Måske har du det også sådan?

I guiden her får du råd til, hvordan du tager hul på de svære snakke med dine forældre. Længere nede i artiklen får du også 6 gode råd til, hvorfor du skal dele dine problemer med andre.

Sådan taler du med dine forældre om svære emner

1. Find ud af, hvad vil du gerne tale om

Første skridt er at finde ud af, hvad du gerne vil tale med dine forældre om. Brug lidt tid på at tænke over, hvordan du forklarer dit problem, så de forstår dig bedst muligt. Hvis det er en hjælp, kan du skrive dine tanker ned på et stykke papir eller på din telefon.

Fordelene ved at skrive dine tanker ned er:

  • du kan forberede dig i fred og ro.
  • du kan få overblik over dine tanker.
  • du kan nemmere se løsninger på dine problemer.
  • det kan give en følelse af lettelse.

Har du fundet nogle gode sider på nettet om dit problem, kan det også være en god idé at vise dem til dine forældre. Så kan de læse mere om dit problem – og måske bedre forstå dig.

2. Overvej, om du helst vil tale med én af dine forældre eller begge to

Det er helt ok at starte med at tale med enten din mor eller far, hvis du har det bedst med det. Måske bliver det lidt for overvældende med begge to. Eller måske har du bare lettere ved at tale med den ene af dem.

Overvej, hvad der vil være bedst for dig.

3. Lav en aftale, og find et tidspunkt

Du kan for eksempel sende en besked til din mor eller far, når du er i skole og spørge, om de har tid senere på dagen. Så ved du, at I har en aftale, og du kommer ikke til at udskyde snakken.

4. Find det rigtige sted

Nogle gange er det lettere at snakke om svære ting, hvis I gør det et sted, hvor I ikke bliver forstyrret. En mulighed er fx at gå en tur – snakken flyder tit godt, når man går.

5. Sig, at det er svært for dig

Har du det sådan, så sig det ligeud. Fortæl, at du synes, det er svært at tale om de her ting. Start eksempelvis med at sige:

”Far, det er lidt pinligt at tale om, men …”

Det er helt normalt, hvis du synes, at det er svært at åbne op.

6. Plan B: Skriv en besked eller et brev til dine forældre

Er det svært for dig at få sagt til dine forældre, hvordan du har det?

Så overvej, om du i stedet kan starte med at skrive en besked eller et brev til dem, hvor du fortæller lidt om dit problem. Det vigtigste er, at du rækker ud efter dine forældre, så de kan hjælpe dig.

Duer det ikke at tale med dine forældre?

Hvis det bare ikke duer at tale med dine forældre, så husk, at der findes andre steder, hvor du kan få hjælp. Du kan fx

  • Snakke med en anden du er tryg ved. Det kunne fx være en sportstræner, yndlingsskolelærer, et andet familiemedlem eller en god ven.
  • Kontakte den anonyme telefon- og sms-rådgivning Tusaannga.
  • Hvis du er studerende, kan du få gratis samtaler med psykolog hos Studenterrådgivningen

Husk: Det allervigtigste er, du ikke går alene med dine problemer.

Hvorfor?

Fordi din tavshed tit gør det hele værre. Du tænker og tænker, og dine problemer vokser sig måske større og større. Som regel får du det meget bedre af at lukke lidt af luften ud. Mindske trykket.

Så tal med andre. Sæt ord på dine tanker og følelser – og få deres input på sagen.

Her får du 6 rigtig gode grunde til at dele dine problemer, udfordringer, tanker og følelser med folk omkring dig.

6 rigtig gode grunde til at dele dine problemer

1. Du føler dig ikke så alene – og lærer nyt!

Man kan føle sig meget alene med sine problemer, hvis man holder dem for sig selv. Fortæller du andre om dine problemer, vil du tit opleve, at du langt fra er alene. Måske har folk omkring dig været i den samme situation eller har prøvet noget lignende. Det føles rart.

Derudover kan du lære rigtig meget af andres erfaringer. Ved at høre om, hvordan de løste deres problem, får du inspiration til, hvordan du klarer dit eget.

2. Du får det (lidt) lettere

Problemer har det med at vokse sig større, når man går alene med dem. Jo mere du tænker på problemet, desto flere negative tanker risikerer du at få. Til sidst virker problemet komplet uoverskueligt.

Uanset hvor stort dit problem er, vil det sandsynligvis lette både din oplevelse og din løsning af problemet at dele det med andre. Jo før du betror dig til andre desto bedre.

3. Du bliver klogere på dit problem

Kender du det, at du har en følelse af, at noget er galt, uden at du helt ved, hvad det handler om? Ved at fortælle en anden, hvad du tænker og føler, kan du lettere finde ud af, hvad der tynger dig. Undervejs stiller den anden spørgsmål, og disse kan hjælpe dig med at forstå, hvad dit problem mere præcist er.

4. Du får ideer til at løse dit problem

Når man har svært ved at løse et problem, tænker man ofte de samme tanker mange gange uden at komme videre. Ved at dele dit problem med en anden kan du få gode ideer til at løse det. To hjerner tænker som regel bedre end én.

Tit vil du også opleve, at du måske selv har løsningen, men bare havde brug for andre til at hjælpe dig med at få øje på den.

5. Du kan få den hjælp, du har brug for

Nogle mennesker tror, at de skal klare alt selv, og at det er et tegn på svaghed at bede om hjælp. Men vi har alle brug for hjælp til at løse vores problemer. Vi har alle brug for hjælpere! Mennesker, der tænker anderledes og kan noget andet end os – præcis ligesom Batman, der har brug for sin tjener Alfred for at holde fast i et mere almindeligt liv. Og Superman, der får hjælp fra Lois Lane. ikiortissanik pisariaqartitsivugut! Inuit allatut eqqarsartut allanillu piginnaasallit – soorlu Batman-ip inuunerup nalinginnaanerusup attatiinnarnissaanut kiffani Alfred amma atorfissaqartikkaa. Superman-ilu Lois Lane-imit ikiorneqartoq.

6. Du knytter tættere bånd til andre

Du viser andre tillid, når du er åben om dig selv og fortæller om dine problemer. Det gør, at de måske også får lyst til at vise dig tillid ved at fortælle om sig selv. Så når du betror dig til andre, kan det være et rigtig godt skridt i forhold til at styrke dit forhold både til dine venner, dine forældre og dine søskende.

Det bedste, jeg har gjort i hele mit liv, er at tale om problemerne og søge hjælp. Jeg har lært, at man kan få det bedre og at jeg langt fra var den eneste, der havde det skidt.

Camilla 24