ACT

Online-forløbet, du sidder med nu, bygger på en metode i psykologien, der hedder ACT.

ACT er en forkortelse for Acceptance and Commitment Therapy

Og hvad ligger der så i de ord?

Acceptance = Accept

‘Acceptance’ handler om at acceptere, at tanker, følelser og fysiske fornemmelser kommer og går hele tiden – uden at det er noget, vi selv styrer. Nogle gange er de behagelige, andre gange ubehagelige … og af og til er de helt neutrale.

Ordet ’accept’ får let en uheldig klang på dansk. Altså som om det bare handler om at bide tænderne sammen. Eller om at tage sig sammen. ”Det kan ikke være anderledes, så det må du bare acceptere,” hører man fx nogle gange folk sige.

Lad os understrege: Det er slet ikke dét, der menes med accept her. Accept handler derimod om at øve dig i at give plads til de tanker, følelser og fysiske fornemmelser, som du nu engang har fra øjeblik til øjeblik. Uden at forsøge at kontrollere dem, bekæmpe dem eller undgå dem.

Det træner du først og fremmest i modul 2 og 3 i online-forløbet.

Commitment = Engagement

Ordet commitment i Acceptance and Commitment Therapy kan oversættes til ‘engagement’ eller ’forpligtelse’. Kort fortalt så handler det om, hvad der skal have lov til at styre dit liv. Skal det være angsten – eller dét, der inderst inde er vigtigt for dig? Altså dine værdier.

Måske synes du, at ordet ’værdier’ lyder lidt flyvsk eller abstrakt. Og det er da også de færreste, der sådan uden videre kan ryste deres vigtigste værdier ud af ærmet.

Måske synes du, at ordet ’værdier’ lyder lidt flyvsk eller abstrakt. Og det er da også de færreste, der sådan uden videre kan ryste deres vigtigste værdier ud af ærmet.

  • hvad værdier er.
  • hvordan du finder frem til de værdier, der er særligt vigtige for dig.
  • hvordan du kan bruge dine personlige værdier som et kompas i hverdagen.

Grunden til, at det er vigtigt at finde frem til det, der inderst inde er vigtigt og værdifuldt for dig, er at du kan give dig styrke og mod til at trodse angsten.

Værdier giver dig styrke til at møde angsten

Lad os tage et eksempel. Forestil dig, at du finder ud af, at venskab er en vigtig værdi for dig. Forestil dig nu samtidig, at du er angst for at køre i bus, og at det er nødvendigt for at kunne være sammen med dine venner.

Lige i øjeblikket fylder impulsen til at undgå angsten måske alt. Det er helt naturligt, fordi den føles så ubehagelig. Her er det godt at kunne zoome ud og minde dig selv om, hvad der i et større perspektiv er vigtigt for dig i livet. Med tiden kan det gøre, at du i stedet for at følge din umiddelbare impuls og tænke ‘Jeg skal undgå at køre i bus’ tænker: ‘Jeg har ikke det mindste lyst til at køre i bus. Men jeg er villig til at gøre det, fordi det at være sammen med mine venner er vigtigere for mig end at undgå angsten’.

Alt det hører du som nævnt meget mere om i modul 5, der handler om værdier.

Og så er vi fremme ved T’et i ACT-forkortelsen – og det kan forklares ultrakort. Det står for ’terapi.’

3 vigtige ting du kan lære af ACT

ACT er altså en terapi-metode, der lærer dig mindst 3 ting:

  1. For det første lærer du at forholde dig til angsten på en ny måde – nemlig med accept….i stedet for at kæmpe med eller flygte fra den.
  2. For det andet hjælper ACT dig med at finde frem til det det, der inderst inde er vigtigt for dig. Nemlig dine værdier.
  3. Og for det tredje kommer du lige så stille i gang med at leve et liv styret af dine værdier – i stedet for af angsten. Altså ikke uden angsten, men med angsten som følgesvend … bare uden at den får lov til at styre dig og bestemme, hvordan du skal leve dit liv.

ACT = Rasmus Modsat

Kender du en Rasmus Modsat? Altså den type, der ofte siger det stik modsatte af andre og udfordrer vores forestillinger om, hvordan ting hænger sammen. ACT er lidt sådan en Rasmus Modsat.

Du tænker måske: “Det er angsten, der er problemet i mit liv”. ACT siger derimod, at angst ikke i sig selv er et problem. Problemet opstår, hvis du lader den styre, hvordan du skal leve dit liv.

Du tænker måske: “Jeg skal have angsten til at gå væk, før jeg kan begynde at leve mit liv”. ACT siger derimod, at det gælder om at komme i gang med leve det liv, du ønsker, med angsten.

Og du tænker måske: “Løsningen er at bekæmpe angsten”. ACT siger derimod, at det typisk bare forstærker den.

Vi er helt med på, at de her tanker kan lyde provokerende. Men nogle gange har vi lige præcis brug for, at tingene bliver vendt på hovedet for at lære nyt og se ting med friske øjne.

Vi håber derfor, at du vil give ACT og online-forløbet her en chance.

Vil du vide mere om ACT?

Søger du på “ACT”, så dukker der en masse videoer, bøger, podcasts og artikler op.

Er det ok med dig, at speaket er engelsk, så har “Your ACT Auntie” en fin kanal på Youtube med små videoer, der forklarer, hvordan ACT-teknikker kan hjælpe dig med at få det lettere med angsten.

Der findes også psykologer, der har specialiseret sig i ACT-metoden, og som behandler angst.