Modul 4: Lektion 1

Du kan berolige dig selv med sin vejrtrækning

Næste lektion

Opret bruger

Følg din fremgang i forløbet og få notifikationer, der hjælper dig med at holde fast, når du opretter en bruger.

Opgave

Lav en slappe-af-liste

  1. I denne opgave skal du prøve at komme på ting, som du allerede gør, der får dit ro-hvile-system til at bremse din krop og give dig ro i maven. Så skal du lave en liste med de aktiviteter, som du finder ro ved. Den kan du tage frem, når du mærker, at din krop har brug for slappe af.

    Et eksempel på en liste kunne være:

    1. At gå tur med min yndlingsmusik i ørerne
    2. At se romantiske komedier med min søster
    3. At ligge i sengen med lukkede øjne og høre lydbøger

    Måske vil du opleve, at det er svært at komme på noget. Skriv, hvad der falder dig ind – så kan du altid rydde op i listen bagefter. Når du har din liste, er der næsten altid et eller andet, du kan gøre. Og virker den første ting ikke, så kan du gå videre til den næste.

     

    Opgave 12: Lav en slappe-af-liste

    1. Sæt dig ned et sted, hvor der er ro.
    2. Skriv så mange ting som muligt ned, som giver dig ro i hverdagen.
    3. Vælg derefter ca. 5 ud, som er de bedste for dig.
    4. Sørg for, at listen er skrevet ind på din telefon eller ligger i din pung, så du altid har den med dig.
    5. Forsøg at finde tid hver dag til at gøre en eller flere af aktiviteterne på listen. Selvom der er mange ting, du skal hver dag, så fortjener du også at lade op igen.

Hej igen.

Du kender sikkert den her situation. Du skal til eksamen eller til en fest med en masse mennesker, som du ikke kender, og tankerne suser igennem dit hoved. “Det går galt. Jeg kvajer mig. Jeg bliver til grin.” Helt af sig selv sætter tankerne din krop i alarmberedskab. Dit hjerte begynder at hamre hurtigere. Og du begynder måske at svede og ryste. Heldigvis er hjælpen tættere på, end du aner. Den findes faktisk indeni dig selv. Lige nu. Og den har altid været der. Jeg tænker på din vejrtrækning. Munke og kloge koner har gennem årtusinder vidst, at vi kan berolige os selv ved at trække vejret roligt og regelmæssigt. Og lige om lidt skal du prøve to enkle teknikker til det. Men først vil jeg fortælle lidt om, hvorfor de virker.

Måske kan du huske, at jeg fortalte dig om vores kamp-flugt-beredskab i modul 2. Du kan tænke på det som en indre speeder. Jo mere du jokker speederen i bund, jo mere anspændt og kampklar bliver du. Kamp-flugt-systemet har imidlertid også en tvilling. Den kalder psykologer for ro-hvile-systemet. Ro-hvile-systemet fungerer omvendt som en bremse. Når du træder på den, daler din puls. Tankerne falder til ro, og en følelse af fred breder sig i dig.

Problemet er bare, at langt de fleste af os er meget bedre til at speede op, end vi er til at bremse ned. Mange vænner sig simpelthen til mere eller mindre konstant at være i alarmberedskab. Det er lige præcis her, at de beroligende vejrtrækningsteknikker kommer ind i billedet. De hjælper dig nemlig med at aktivere dit ro-hvile-system. Og det fantastiske er, at det ikke kræver årevis af træning for at mærke forskel. Mange oplever, at de falder mere til ro ved bare at lave øvelserne et par minutter hver dag.

Til en start anbefaler jeg, at du øver teknikkerne med video-guiden i ørerne. Men som du hurtigt vil opdage, så er de ret enkle. Og når de først sidder på rygraden kan du sagtens lave dem på egen hånd. For eksempel hvis du ligger i sengen og har svært ved at falde til ro. Eller når du lige trænger til et pusterum og lidt ro i hverdagen.

Hvis du aldrig har prøvet den slags før, så føles teknikkerne måske lidt underlige i starten. Så start stille ud. Du kan for eksempel starte med at lave øvelserne i et minut eller to og så gradvist skrue op, når du er klar til det. Det var alt, hvad jeg havde denne gang. God fornøjelse med de to vejrtrækningsteknikker, som er i de to næste videoer.