Modul 3: Lektion 3

Mød verdens sureste papegøje

Næste lektion

Opret bruger

Følg din fremgang i forløbet og få notifikationer, der hjælper dig med at holde fast, når du opretter en bruger.

Opgave

Slå op med din indre papegøje

  1. Du har nu hørt om den indre papegøje, som er særligt god til at komme med nedladende skræpperier. Den tror, den passer på dig, men den siger tit noget værre vås.

    Opgaven er at træne dig selv i at sige “tak, men nej tak” til papegøjen. Det træner din hjerne i at forstå, at alle de negative tanker bare er ord og ikke sandheder, som du behøver at forholde dig til.

    Du skal nu skrive et brev til din indre papegøje og sig tak for de gode intentioner, men nej tak for hjælpen. Selvom den har gode intentioner, så skal det bare ikke være jer to.

     

    Opgave 8: Slå op med din indre papegøje

    Skriv et brev, hvor du slår op med din indre papegøje. Brug følgende punkter som inspiration:

    • Fortæl papegøjen, hvad den har været skyld i.
    • Sig tak for omsorgen.
    • Begrund, hvorfor du ikke længere vil lytte til den.
    • Afslut med en kærlig hilsen

Har du set Disney-tegnefilmen "Inderst Inde"? Ellers så kan jeg varmt anbefale den. Den er både sjov og rørende og en god måde at blive klogere på tanker og følelser på.

Kort fortalt så følger man hovedpersonen Riley, der er en ung pige. Og så er der hendes fem grundfølelser, som er personer med hver deres navn og karakter og udseende. De hedder Glæde, Triste, Frygt, Afsky og Vrede. Triste er for eksempel sådan en blå melankolsk type, mens den røde Vrede hele tiden hidser sig op og og skælder ud.

Udover at være god underholdning så viser filmen dig også en teknik, der kan hjælpe dig med at få lidt mere luft til de svære tanker. Idéen er kort fortalt, at du opfinder en karakter eller en figur til dine stemmer oppe i dit hoved. Lad mig give dig et eksempel. Ligesom mange andre, så har jeg også en ret streng indre kritiker, der er slem til at hakke på mig, når jeg skal lave disse film. “Dina, du er uduelig. Ingen gider at se det her online-forløb. Det er udueligt. Ligesom dig. Hører du efter, Dina? U-du-e-ligt!”. For at få det lettere med den her stemme, så har jeg opfundet en figur til den. Jeg forestiller mig, at det er en gnaven papegøje, der snakker til mig. På den måde minder jeg mig selv om, at det ikke er mig, der tænker de her tanker. De kommer helt af sig selv i bestemte situationer. For eksempel når jeg står foran noget vigtigt eller når jeg føler mig presset og usikker.

Jo bedre, jeg lærer min indre papegøje at kende, jo tydeligere bliver det, at det ikke hjælper at kæmpe imod den eller flygte fra den. Det eneste, der kommer ud af det, er bare, at den bliver endnu mere højrøstet. Så når min indre papegøje for 117. gang siger noget i stil med: ”Dina, du er en klovn. Du kvajer dig garanteret i det samme øjeblik, at kameraet bliver tændt. Du skulle meget hellere tage hjem,” så forsøger jeg hverken at fortrænge den eller ignorere den. I stedet så øver jeg mig i, stille og roligt, at registrere hvad den siger til mig. Og så svarer jeg venligt tilbage: “Mange tak for tippet, Piphans. Det er modtaget. Men det her er altså for vigtigt for mig, så jeg gør det, også selvom det gør mig nervøs.”

En anden fordel ved teknikken her er, at det gør det lettere for mig at snakke med andre om mine tanker. For eksempel så har jeg fortalt min veninde om papegøjen på min skulder, der indimellem giver mig en ordentlig overhaling. Og dét gør det lettere for mig at fortælle, hvad der sker indeni - fordi det ikke bliver lige så personligt. Så de dage hvor papegøjen har været særligt grov, så kan jeg sige til min veninde: "I dag der lavede jeg en fejl på arbejdet … og så skal jeg da lige love for, at Piphans gik amok. Der var nærmest ingen ende på, hvor håbløs jeg var ifølge ham. Det er sjovt, fordi han har ellers været ret fredelig de sidste uger. Men lige dér gik han altså grassat.”

Jeg håber, at du kan se idéen. I næste video skal du nemlig opfinde din egen figur, der kan hjælpe dig med at få lidt luft til de selvkritiske eller bekymrede tanker.

Vi ses.